Η Αυτονομία Θέρμανσης στις Σύγχρονες Πολυκατοικίες επιβάλλεται λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους καυσίμων και της ανάγκης για οικονομία στη χρήση των ενεργειακών πόρων. Η αυτόνομη θέρμανση με θερμιδομέτρηση, όπως γίνεται παγκοσμίως, αποτελεί την σύγχρονη επιλογή για δίκαιη κατανομή δαπανών και οικονομία.
ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ
- Εξοικονόμηση ενέργειας και κατανάλωσης καυσίμου.
- Σωστή κατανομή των δαπανών μεταξύ των ενοίκων.
- Λύση στα προβλήματα λανθασμένων χρεώσεων διότι μετριέται η πραγματική ενέργεια που καταναλώνεται.
- Δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης θέρμανσης και αυτονόμισης κάθε δωματίου.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο τρόπος που γινόταν έως σήμερα η αυτονομία στις πολυκατοικίες (μέθοδος ωρομέτρησης), ήταν ένας λανθασμένος τρόπος να υπολογιστεί η κατανάλωση κάθε διαμερίσματος. Στην ωρομέτρηση πληρώναμε ώρες, ανεξάρτητα από το πόση ενέργεια κατανάλωναν τα θερμαντικά σώματα.
Είναι κατανοητό ότι με τη μέθοδο ωρομέτρησης αν κάποιος επιθυμούσε να μην λειτουργήσει κάποια σώματα, ή έστω να περιορίσει την λειτουργία τους, θα είχε πάλι την ίδια επιβάρυνση σύμφωνα με τις ώρες που είχε γράψει ο ωρομετρητής του.
Δεν είχε δηλάδη κίνητρο να κάνει εξοικονόμηση διότι δεν θα φαινόταν στο λογαριασμό του.
Επίσης, αν κάποιος αντικαθιστούσε ένα θερμαντικό σώμα με μεγαλύτερο, ή τοποθετούσε μπόιλερ, θα επιβάρυνε τους υπόλοιπους ενοίκους με επιπλέον κατανάλωση στον κεντρικό λέβητα, αλλά η δαπάνη γι‘ αυτόν θα συνέχιζε να είναι η ίδια αφού θα πλήρωνε σύμφωνα με τις ώρες και όχι με την πραγματική ενέργεια που είχε καταναλώσει.
Όλα αυτά οδηγούσαν σε σπατάλη χρημάτων και στην στέρηση σωστής θέρμανσης των χώρων.
Με τη θερμιδομέτρηση λύνουμε πλέον όλες τις προηγούμενες αδυναμίες.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σε κάθε ξεχωριστή ιδιοκτησία/διαμέρισμα τοποθετείται και από ένας θερμιδομετρητής.
Συγκεκριμένα, στο χώρο όπου βρίσκεται η ηλεκτροβάνα (συνήθως δίπλα από την κεντρική είσοδο του διαμερίσματος) γίνεται μία μικρή εξειδικευμένη υδραυλική εργασία.
Ο θερμιδομετρητής τοποθετείται στον κλάδο της επιστροφής του νερού θέρμανσης από το διαμέρισμα, και στον κλάδο της προσαγωγής τοποθετείται μία μικρή βάνα με υποδοχή για το αισθητήριο της θερμοκρασίας. Δείτε εδώ
Η αρχή λειτουργίας του είναι να καταγράφει την διαφορά θερμοκρασίας του νερού που εισέρχεται προς το διαμέρισμα σε σχέση με τη θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει από το διαμέρισμα και, σε συνδυασμό με
την παροχή, να υπολογίζει την θερμική ενέργεια που καταναλώθηκε.
Τα δεδομένα απεικονίζονται σε μία ψηφιακή οθόνη μέσω της οποίας ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί τόσο για την κατανάλωση, όσο και αρκετά ακόμα στοιχεία της θέρμανσής του π.χ. θερμοκρασίες μέγιστες, ελάχιστες, προηγούμενες καταναλώσεις κλπ.
Συλλέγοντας λοιπον τις μετρήσεις από τον κάθε θερμιδομετρητή έξω από κάθε διαμέρισμα, δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε δίκαιη και σωστή κατανομή της κοινόχρηστης δαπάνης της θέρμανσης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΩΝ
Η πιο κοινή κατηγορία θερμιδομετρητών είναι οι μηχανικοί.
Έχουν μεγάλη απήχηση κυρίως τόσο λόγω της απλής τους λειτουργίας όσο λόγω του χαμηλού τους κόστους.
Αποτελούνται από ένα κυρίως σώμα μεταλλικό και από μία ηλεκτρονική μονάδα τοποθετημένη πάνω σ’ αυτό. Μέσα στο μεταλλικό σώμα εμπεριέχεται ένας μετρητής ροής, με τη βοήθεια του οποίου υπολογίζεται η παροχή. Η ηλεκτρονική μονάδα συλλέγει τα δεδομένα από τα αισθητήρια θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής και επιστροφής, και σε συνδυασμό με την παροχή, υπολογίζει την ενέργεια που καταναλώνεται. Τα δεδομένα απεικονίζονται σε μία ψηφιακή οθόνη πάνω στην ηλεκτρονική μονάδα.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία που εφαρμόζεται στις συσκευές μέτρησης ροής και ενέργειας συνεχώς εξελίσσεται, και το αποτέλεσμα είναι να κατασκευάζονται όλο και πιο αξιόπιστα όργανα.
Οι θερμιδομετρητές ροϊκής ταλάντωσης αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία των θερμιδομετρητών.
Η μεθοδολογία μέτρησης στηρίζεται στην μέτρηση της συχνότητας ταλάντωσης του ίδιου του υγρού όταν εισέρχεται μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές στο μεταλλικό σώμα του θερμιδομετρητή. Η μέτρηση είναι ανεπηρέαστη από μηχανική καταπόνηση, εφαρμόζεται για πολλές κατηγορίες υγρών, και είναι η μόνη που προτείνεται σε περιπτώσεις όπου απαιτείται εργαστηριακή ακρίβεια.
Η συλλογή των δεδομένων μπορεί να γίνεται είτε οπτικά αυτόνομα από κάθε όργανο, είτε κεντρικά σε μία βάση δεδομένων μέσω δικτύου M-Bus, GPRS, Radio κλπ.
Οι μονάδες μέτρησης της ενέργειας που απεικονίζονται στην οθόνη των θερμιδομετρητών είναι σε KWh ή KJ.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Εκτός από την εφαρμογή σε απλές αυτονομίες θέρμανσης, οι θερμιδομετρητές χρησιμοποιούνται στην μέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται σε θερμοδοχεία (μπόιλερ) ζεστού νερού χρήσης, σε εφαρμογές ηλιοθερμίας, σε συστήματα ψύξης/θέρμανσης, στην τηλεθέρμανση, σε εργαστήρια κλπ.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η εγκατάσταση θερμιδομέτρησης δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να κάνει ορθολογική χρήση της θέρμανσης και, κατά συνέπεια, ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας.
Η κατανομή πλέον της κοινόχρηστης δαπάνης της θέρμανσης γίνεται βάσει κατανάλωσης της ενέργειας και όχι ωρών όπως παλαιότερα. Ο χρήστης έχει κίνητρο να διαχειριστεί ξεχωριστά το κάθε θερμαντικό σώμα σε κάθε χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό ότι η τοποθέτηση υπερδιαστασιολογημένων σωμάτων ή θερμοδοχείων (μπόϊλερ) πλέον αντικατοπτρίζεται στην δαπάνη του χρήστη και αποφεύγεται.
Η χρήση θερμοστατικών κεφαλών διευκολύνει και ολοκληρώνει μία σωστή εγκατάσταση αυτονομιας θέρμανσης καθώς η επιλογή λειτουργίας κάθε σώματος γίνεται με κριτήριο την ιδανική επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο.
Η εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού κυκλοφορητή inverter (υποχρεωτικός από το 2013 βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας) επιτυγχάνει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, κυρίως στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, και αποδοτικότερη λειτουργία της θέρμανσης.
Η λειτουργία του λέβητα μέσα από έναν ελεγκτή αντιστάθμισης, δηλαδή την ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής προς τα διαμερίσματα σύμφωνα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, ολοκληρώνει μία σύγχρονη, αποδοτική και λειτουργική εγκατάσταση θέρμανσης.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον παράγοντα «μονωση» του διαμερίσματος, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά τις απώλειες, και κατά συνέπεια και τις ανάγκες, σε θερμική ενέργεια.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών η κατανομή δαπανών με θερμιδομέτρηση είναι θεσμοθετημένη και υποχρεωτική.
Στην χώρα μας το σύστημα προτείνεται από τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) του ΥΠΕΚΑ & την Υπουργική Απόφαση Αρ. Δ6/Β/οικ. 5825 Αρ. Φύλλου 407 (09/04/2010).