Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Ηλιακος θερμοσιφωνας, Ηλιοθερμο, Ηλιακη ενεργεια, μποιλερ, τζαμι ηλιακου, ζεστο νερο με ηλιακο

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες γνωστοί και ως Ηλιοθερμικά συστήματα, χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 80΄στη χώρα μας με απόλυτη επιτυχία στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης τόσο στον οικιακό όσο και τον επαγγελματικό τομέα. Στην Ελλάδα σήμερα, υπολογίζεται πως είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες.

Κατά την λειτουργία του ηλιακού θερμοσίφωνα, το προς χρήση νερό, θερμαίνεται από τους ηλιακούς συλλέκτες και κατόπιν χρησιμοποιείται από τον καταναλωτή. Για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου δεν απαιτείται η ύπαρξη κυκλοφορητή καθώς αυτό επιτυγχάνεται με την διαφορά πυκνότητας ζεστού και κρύου νερού. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντοτε το θερμοδοχείο τοποθετείται σε υψηλότερο σημείο σε σχέση με τους συλλέκτες.

Τα βασικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πιο αποδοτικό είναι η απορροφητικότητα των ηλιακών συλλεκτών στην ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του υλικού του γυαλιού στους συλλέκτες, το υλικό της επιφάνειας απορρόφησης π.χ. αλουμίνιο ή χαλκό, χρωματισμένη μαύρη, τιτανίου κτλ, η δυνατότητα που προσφέρει ο ηλιακός στην τοποθέτηση σε διαφορετική κλίση, το πάχος της μόνωσης του θερμοδοχείου, η μόνωση των συλλεκτών, η πρόβλεψη ορθής ανακυκλοφορίας του αέρα στο εσωτερικό των συλλεκτών, η ποιότητα των υλικών κατασκευής στο σύνολο κ.α.

Καθοριστικός παράγοντας για τον ετήσιο βαθμό απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι η θέση τοποθέτησής του, ήτοι ο προσανατολισμός που πρέπει να είναι νότιος, και η κλίση του που πρέπει να συμπίπτει με την κλίση του επιπέδου που τοποθετείται.

Πριν επιλέξουμε Ηλιακό Θερμοσίφωνα πρέπει να έχουμε καταλήξει για την συχνότητα χρήσης του σε ετήσια βάση, τον αριθμό των ατόμων που θέλουμε να εξυπηρετεί, την χρήση του νερού ως πόσιμο ή όχι, την ύπαρξη εξωτερικής πηγής για την θέρμανση του νερού όπως π.χ. λέβητας πετρελαίου ή αερίου και τέλος στην περιοχή στην οποία θέλουμε να τον τοποθετήσουμε.

Αφού καθορίσουμε τα δεδομένα και τις ανάγκες μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιλογή Ηλιακού θερμοσίφωνα διπλής ή τριπλής ενέργειας, ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος, με συλλέκτες απλούς μαύρης βαφής, υπέρ-επιλεκτικούς τιτανίου ή με σωλήνες κενού πολύ υψηλής απορροφητικότητας.

Με τον όρο διπλής ενέργειας εννοούμε την θέρμανση του νερού χρήσης με δυο τρόπους. Με την απορρόφηση ηλιακής ενέργειας άμεσα από τον ήλιο και εναλλακτικά με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ενεργοποίησης ηλεκτρικής αντίστασης κατά βούληση όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Αντίστοιχα με τον όρο τριπλής ενέργειας εννοούμε την θέρμανση του νερού χρήσης με τρεις τρόπους. Χρήση ηλιακής ενέργειας όταν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με την ενεργοποίηση της ενσωματωμένης ηλεκτρικής αντίστασης και τέλος την χρήση εξωτερικής πηγής ενέργειας για την θέρμανση του νερού με μέσο μεταφοράς (νερό) σε δευτερεύων κύκλωμα (εναλλάκτης) που βρίσκεται εμβαπτισμένος στο θερμοδοχείο.

Στους θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος το νερό χρήσης περνά από ένα κύκλωμα σωληνώσεων το οποίο απορροφά ηλιακή ενέργεια απευθείας από τον ήλιο και καταλήγει στην κατανάλωση. Σε αντίθεση με αυτό στους θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος το κύκλωμα σωληνώσεων που απορροφά την ηλιακή ενέργεια  αποδίδει την θερμότητα σε ένα άλλο κύκλωμα το οποίο διατρέχει το προς χρήση νερό. Έτσι η ηλιακή ενέργεια μεταφέρεται έμμεσα στο νερό χρήσης μέσω του κυκλώματος των συλλεκτών. Οι ηλιακοί κλειστού κυκλώματος λειτουργούν με αντιψυκτικό απαραίτητα αραιωμένο.

Γενικά οι κλειστού κυκλώματος έχουν πιο διαδεδομένη χρήση για λόγους καθαρότητας και καλύτερου ελέγχου του χρησιμοποιούμενου νερού.

Οι ηλιακοί ανοιχτού κυκλώματος δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές με ψυχρό κλίμα γιατί δεν έχουν προστασία έναντι παγετού και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του κυκλώματος. Μπορούν να λειτουργήσουν άψογα σε περιοχές με θερμό κλίμα και για χρήση που γενικά δεν αποτελεί κριτήριο υγιεινής όπως π.χ. για λάτρα. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι έχουν συμφέρουσα τιμή αγοράς και εύκολη εγκατάσταση. Επίσης δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Είναι μια καλή επιλογή για εξοχικές κατοικίες και περιορισμένη χρήση σε ετήσια βάση.

Η απόσβεση του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ενός αξιόπιστου ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνει σε 4 με 5 έτη. Η καλή και τακτική συντήρηση θα προσδώσει στην συσκευή μας μακροζωία και εξοικονόμηση ενέργειας.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς της θέρμανσης για να μάθετε όσα χρειάζεστε για τους Ηλιακούς θερμοσίφωνες και επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις για να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα συστήματά μας.

0

Your Cart